fbpx

Kaplamalar ve kronlar, bazı fonksiyonel ve kozmetik diş sorunlarından muzdarip olan ve gülüşlerini geri getirmek isteyen hastalar için uzun ömürlü çözümlerdir. Donuk, renksiz veya şekilsiz dişler, dişler arasındaki boşluklar ve kırık dişler kaplama ve/veya kuronlarla giderilebilir.

Kaplamalar ve kronların her ikisi de dişlerinizin görünümünü ve işlevini iyileştirebilen diş restorasyon yöntemleridir. Aralarındaki temel fark, kaplamanın dişinizin yalnızca ön kısmını, kuronun ise dişin tamamını kaplamasıdır. İşte kaplamalar ve kuronlar arasındaki farklara, her birinin artı ve eksilerine ve nasıl kullanıldıklarına bir göz atın.

Kaplama nedir?

Kaplama, dişinizin yalnızca ön yüzeyini kaplar. Kronların aksine, kaplamalar, orijinal dişin neredeyse tamamı sağlam bırakıldığı için riskli bir gülümseme için muhafazakar bir çözüm olarak kabul edilir. Kaplamalar seçildiğinde, porselen kaplamanın kalan mine üzerine yerleştirilmesine izin vermek için yarım milimetre mine çıkarılır.
Kaplama yaptırmak neleri içerir?
Diş hekimi, bir kalıp kullanarak hazırlanan dişinizin bir ölçüsünü alacaktır. Ölçü alındıktan sonra diş laboratuvarına gönderilecektir. Dişinizin ne kadar kesildiğine bağlı olarak, yenisi hazır olana kadar dişinize geçici bir kaplama yerleştirilebilir.

3 gün sonra, kalıcı kaplamalar fonksiyon, estetik ve uyum kontrolü için hazır olacaktır. Düzeltme gerekiyorsa laboratuvara geri gönderilir. Daha sonra her şey tamamsa, kaplamalar yapıştırılır. Orijinal diş ile kaplama arasına ışığa duyarlı reçine uygulanır. Daha sonra özel bir ışık bölgeye tutularak reçinenin kürlenmesi veya sertleşmesi sağlanır ve diş ile kaplama arasında geri dönüşü olmayan bir bağ oluşturulur.

Kaplama yerleştirildikten sonra dişte tipik olarak minimum hareket olur. Ancak geceleri dişlerinizi gıcırdatıyor veya sıkıyorsanız kaplamayı korumak için bir gece koruyucusu takmanız gerekebilir.

Kuron nedir?

Kronlar, kaplamalardan daha agresif bir çözüm olarak kabul edilir. Genellikle kuronlar çok kırılmış veya çatlamış ya da kanal tedavisine ihtiyaç duyulmuş dişler için önerilir. Dişin ön kısmını ve ısırma kenarını kaplayan ince porselen tabakalar olan kaplamaların aksine, kuron daha kalın porselenden üretilir ve diş eti çizgisine kadar tüm dişi tamamen kaplar.

Dişinizde çürük varsa, diş hekiminiz kuron yapmadan önce dişin çürük kısmını çıkaracaktır. Dolgu yapıldıktan sonra kuron hazırlığı yapılır.

Kuron yaptırmak neleri içerir?

Diş hekiminiz bir kalıp çıkararak dişinizin bir ölçüsünü alacaktır. Kalıp, kuron imalatı için diş laboratuvarına gönderilecektir. Kalıcı kuron yapılırken dişinizi kullanabilmeniz için diş hekiminiz, yere düşen dişinize geçici bir kuron yerleştirebilir. Kalıcı kuron hazır olduğunda, diş hekimi geçici kuronu çıkaracaktır. Daha sonra kalıcı kuronu dişinize yerleştirecek ve doğru şekilde oturması ve ısırmanızın doğru olması için ayarlayacaktır. Daha sonra yeni kuronu yerine yapıştıracaklardır. Kronlu dişlerde bir miktar hareket olabilir, bu da ısırığınızı değiştirebilir. Böyle bir durumda kuronu ayarlatmanız gerekecektir.

Kaplamalar Kronlara Karşı: Hangisi Sizin İçin Doğru?

Kaplama, mevcut dişinizin ön tarafına yapıştırılan yaklaşık 1 milimetre (mm) kalınlığında çok ince bir porselen veya diğer malzeme tabakasıdır. Kaplamalar esas olarak kozmetik iyileştirme için kullanılır.

Kuron yaklaşık 2 mm kalınlığındadır ve dişin tamamını kaplar. Çürük, travma veya diğer nedenlerle diş yapınızın %50-60’ını kaybettiyseniz, tedaviniz için kuronları seçiyoruz. Diş minesinin vücuttaki en güçlü madde olduğunu biliyoruz ve bu mine bir kez hasar gördüğünde veya kaybolduğunda, kalan kısmın dişin en kırılabilir kısmı olduğu anlamına geldiğini biliyoruz. Kuron, kaybedilen minenin tamamının yerini alır. Yani dişin kendisini değiştirmek gibidir.

Kuron Yaptırmanın Artıları:

Kuron Yaptırmanın Eksileri:

Diş Kaplaması Yaptırmanın Artıları:

Kaplama Yaptırmanın Eksileri:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir